Судячи з реклами, "стоматологи рекомендують" це прямо таки диво-засіб від карієсу під назвою Orbit і Dirol, причому кожна торгова марка намагається довести, що вона найкраща!
Склад жувальної гумки Orbit:
§ сорбіт E420, E965 мальтіт, гумова основа, загусник E414, E422 стабілізатор, натуральні, ідентичні натуральним і штучні ароматизатори, маніт E421, емульгатор соєвий лецитин, барвник E171, підсолоджувачі аспартам E951, ацесульфам-К E950, гідрокарбонат натрію E500ii, глазур E903, антиоксидант E320. Склад жувальної гумки Dirol:
§ ізомальт, сорбіт, маніт, ксиліт, мальтітний сироп, аспартам, ацесульфам-К, гумова основа, карбонат кальцію 4%, ароматизатори натуральні: м'ята, ментол, іденчіний натуральному ванілін, штучний освіжаючий, загусник E414, E422 стабілізатор, гідрогенізована рапсове масло, емульгатор E322, E171 барвник, глазірователь E903, E321 антиоксидант, текстуратори E341iii.
Який все ж склад жуйки?
1. Латекс - основа жуйки. Поки що визнається нешкідливим. Однак повні дослідження не проведені.
2. Ароматизатори, натуральні й ідентичні їм. Не завжди нешкідливі, адже часто отримані хімічним шляхом (синтезом). Санітарні норми це допускають.
3. Барвники. Якщо ви зустрінете на упаковці Е171, знайте - це так звані титанові білила. Раніше в Росії в харчових продуктах вони були заборонені, проте тепер заборона не діє (гроші вирішують багато чого). Цей барвник викликає захворювання печінки та нирок. У жуйці Стіморол барвник E-131, що сприяє утворенню ракових клітин.
4. Підсолоджувачі. Вони бувають різні:
§ Цукор. Давно доведено: чим довший його контакт із зубами, тим вищий ризик карієсу. І тут у жуйки просто немає конкурентів. § Ацесульфам-К. За своєю структурою він схожий на сахарин і сприяє розвитку пухлин, у всякому разі, у лабораторних тварин. Безпечна доза: 1 г на добу. § Аспартам. Викликає головний біль, запаморочення і нудоту. Коли температура аспартаму перевищує 30 С, спирт в ньому перетворюється на формальдегід, а потім у мурашину кислоту, яка в свою чергу викликає метаболічний ацидоз (порушення кислотної рівноваги в організмі). Раніше в США він був заборонений, але потім чомусь переглянули рішення (гроші знову ж таки вирішують багато чого). Безпечна доза: 3 г на добу.
Сорбіт і ксиліт. Більше однієї упаковки жуйки в день може дати проносний ефект. Оскільки саме жуйку з ксилітом в рекламі рекомендується вживати якомога частіше, то "діарея може несподівано застати вас зненацька". Безпечна доза ксиліту: 40 г на добу.
І, крім того, абсолютно будь-яка жувальна гумка стимулює виділення шлункового соку. Жування натщесерце може призвести до гастриту і виразки,тому що кислота, яка виділяється організмом роз'їдає слизову оболонку шлунку. Загалом, від жувальних гумок шкоди, безсумнівно, більше, ніж користі, адже жувальні гумки мають слабку гігієнічну ефективність в порівнянні, наприклад, із зубними щітками. "Рекомендуємо жувати цю гуму не більше 3-5 хвилин і тільки після їжі."
Coca-Cola
"Пий легенду!" - Каже нам реклама. Мільйони людей щодня випивають мільйони літрів темного шипучого напою з бульбашками, не замислюючись про те, що ж налито в пляшки з яскравими етикетками...
Ось кілька цитат з офіційного сайту кока-коли в Росії (www.cocacola.ru):
§ "Щодня у світі споживається понад 162 млн. літрів Coca-Cola і 84 млн. літрів інших напоїв Компанії". § "Coca-Cola визнана" Народної маркою "2002 року за результатами опитування населення Росії. Це всенародне визнання росіян до напою Coca-Cola. " § "Чи можна вважати безалкогольні напої частиною здорового раціону харчування? Так, безумовно. Безалкогольні напої складаються переважно з води і тому здатні тамувати спрагу і задовольняти фізіологічну потребу організму в рідині (приблизно два літри щодня). Крім того, підсолоджені цукром безалкогольні напої містять вуглеводи і, отже, швидко забезпечують організм енергією. "
П'ємо:
Через 10 хвилин. 10 чайних ложок цукру "ударять" по вашій системі (це щоденна рекомендована норма). Вас не тягне рвати, бо фосфорна кислота пригнічує дію цукру.
Через 20 хвилин. Відбудеться стрибок інсуліну в крові. Печінка перетворює весь цукор в жири.
Через 40 хвилин. Поглинання кофеїну завершено. Ваші зіниці розширяться. Кров'яний тиск збільшиться, тому що печінка викидає більше цукру в кров. Блокуються аденозинові рецептори, тим самим запобігаючи сонливість.
Через 45 хвилин. Ваше тіло збільшить виробництво гормону дофаміну, стимулюючого центр задоволення мозку. Такий же принцип дії у героїну.
Через годину. Фосфорна кислота зв'язує кальцій, магній і цинк у вашому кишечнику, прискорюючи метаболізм. Збільшується виділення кальцію через сечу.
Більш, ніж через годину. Сечогінні дії входить в гру. Виводяться кальцій, магній і цинк, які знаходяться у ваших кістках, так само як і натрій, електроліт і вода.
Більш, ніж через півтори години. Ви стаєте дратівливим або млявим. Вся вода, що містить в кока-колі, виводиться через сечу.
Активний інгредієнт кока-коли - ортофосфорна кислота. Її рН дорівнює 2,8. Для перевезення концентрату Coca-Cola вантажівка повинен бути обладнаний спеціальними ємкостями, призначеними для висококоррозіонних матеріалів.
Докладний склад розрекламованого продукту Coca-Cola Light без кофеїну: Aqua carbonated, E150d, E952, E950, E951, E338, Е330, Аromas, Е211. 1. Aqua carbonated - газована вода. Присутність у воді вуглекислого газу збуджує шлункову секрецію, підвищує кислотність шлункового соку і провокує метеоризм - рясне виділення газів. Крім того, використовується не джерельна вода, а водопровідна, пропущена через спеціальні фільтри.
2. E952 (Cyclamic Acid and Na, К, Са salts,Цикламова кислота і її натрієві, калієві і кальцієві солі). Замінник цукру. Цикламат - синтетичний хімікат, має солодкий смак в 200 разів перевищує солодкість цукру, використовується як штучний підсолоджувач. Був заборонений до використання в продуктах харчування людини, оскільки є канцерогеном, що викликає ракову хворобу. У 1969 році розпорядженням Федерального агентства з харчових продуктів і лікарських препаратів (FDA) заборонений до застосування на території США, тому що було доведено, що він, як сахарин і аспартам, викликає у щурів рак сечового міхура. У тому ж році заборонений в Канаді. У 1975 році заборонений в Японії, Південній Кореї і Сінгапурі. Заборонений до використання у виробництві напоїв в Індонезії. У 1979 р. всесвітня організація охорони здоров'я реабілітувала цикламати, визнавши їх нешкідливими.
* Безпечна доза: 0,8 г на добу.
3. E150d (Caramel IV - Ammonia-sulphite process, барвник) Палений цукор, отримують шляхом переробки цукру при певних температурах, з додаванням хімічних реагентів або без них. В даному випадку додають сульфат амонію.
4. E950 (Acesulfame Potassium, ацесульфам калію) В 200 разів солодший сахарози. Містить метиловий ефір, який погіршує роботу серцево-судинної системи, і аспарогеновую кислоту, яка надає збудливу дію на нервову систему і може, з часом, викликати звикання. Ацесульфам погано розчиняється. Продукти з цим підсолоджувачем не рекомендується вживати дітям, вагітним і жінкам,що годують немовлят молоком. * Безпечна доза: 1 г на добу.
5. E951 (Aspartame) Цукрозамінник для хворих на діабет. Хімічно не стійкий: при підвищенні температури розпадається на метанол і фенілаланін. Метанол (метиловий спирт) дуже небезпечний: 5-10 мл здатні привести до загибелі зорового нерва і необоротної сліпоти, 30 мл можуть призвести до смерті. У теплій газованій воді і аспартам трансформується у формальдегід, який є найсильнішим канцерогеном. Документально підтверджені випадки отруєння аспартамом: втрата дотику, головні болі, втома, запаморочення, нудота, сильне серцебиття, збільшення ваги, дратівливість, тривожний стан, втрата пам'яті, туманний зір, висип, припадки, втрата зору, болі в суглобах, депресії, спазми, захворювання дітородних органів, втрата слуху. Також аспартам може провокувати наступні хвороби: пухлину мозку, множинний склероз, епілепсію, базедову хворобу, хронічну втому, хвороби Паркінсона та Альцгеймера, діабет, розумову відсталість і туберкульоз.
6. E338 (Orthophosphoric Acid, ортофосфорна кислота) - хімічна формула: H3 PO4 Пожежо-і вибухонебезпечна. Викликає роздратування очей і шкірних покривів. Застосування: для виробництва фосфорнокислих солей амонію, натрію, кальцію, марганцю і алюмінію, а також для органічного синтезу, у виробництві активованого вугілля і кіноплівки, для виробництва вогнетривів, вогнетривких єднальних, кераміки, скла, добрив, синтетичних миючих засобів, в медицині, металообробній для очищення і поліровки металів, текстильній для вироблення тканин з вогнезахисним просоченням, нафтовій, сірникової промисловості. Харчову ортофосфорну кислоту застосовують у виробництві газованої води і для здобуття солей (порошки для виготовлення печива). Перешкоджає засвоєнню кальцію і заліза в організмі, що може призводити до ослаблення кісткової тканини, остеопорозу. Інші побічні ефекти: спрага, висип на шкірі.
7. Е330 (Citric Acid, лимонна кислота) Широко поширена в природі. Отримують лимонну кислоту з махорки і бродінням вуглеводів (цукор, патока). Застосовують у фармацевтичній і харчовій галузях промисловості. Солі лимонної кислоти (цитрати) використовують у харчовій галузі промисловості, як кислоти, консерванти, стабілізатори, в медицині - для консервації крові.
8. Аromas - невідомо, які ароматичні добавки
9. Е211 (Sodium Benzoate, бензоат натрію) Відхаркувальний засіб, консервант харчових продуктів. Бензойну кислоту (Е210), бензоат натрію (Е211) і бензоат калію (Е212) вводять в деякі харчові продукти, як бактерицидний і протигрибковий засіб. До таких продуктів відносяться джеми, фруктові соки, маринади і фруктові йогурти. Не рекомендується вживати астматикам і людям, чутливим до аспірину. В останньому дослідженні, проведеному професором в області молекулярної біології та біотехнологій з Шеффілдського університету (Англія) Пітером Пайпером, виявили, що дане поєднання наносить значну шкоду ДНК. За словами Пайпера, бензоат натрію, який є активним компонентом консервантів, використовуваних в більшості газованих напоїв, не знищує частини ДНК, але деактивує їх. Це може призводити до цирозу печінки і дегенеративних захворювань, наприклад, хвороби Паркінсона.
* Безпечна доза: 3 г на добу.
Цікаві факти і чутки про Coca-Cola:
§ У ряді штатів США дорожня поліція завжди має в патрульній машині близько 10 л Коли, щоб змивати кров з шосе після аварії. [Чутка] § Якщо залишити на ніч невеликий шматок ковбаси в пляшці з кока-колою або фантою,то на ранок ковбаса розчиниться! [Перевірено] § Coca-Cola застосовується для чищення каналізації, ржавих болтів і плям з хромованого бампера машини, акумуляторів і двигуна в автомобілі, електричних чайників від накипу. [Перевірено] § Для очищення одягу від плям, вилити банку кока-коли на брудний одяг, додати пральний порошок і випрати в машині як завжди. § У деяких азіатських країнах фермери використовують кока-колу для знищення шкідників, тому що вона дешевша выд хімікатів, а ефект дає такий же.
І, нарешті, від доктора Столешнікова:
"Склад «Кока-Коли» нажахав онкологів. Про це заявили американські борці за здоровий спосіб життя, повідомляє британська газета The Daily Mail. Як стверджують активісти, затвердження компанії-виробника про те, що «Кола» має колір карамелі, - це брехня. Це темно-коричневий сплав канцерогенів, який повністю ненатуральний. Це тільки в рекламі інгредієнти «Кока-Коли» - суцільно натуральні: кофеїн, ванілін, кориця та коріандр. Насправді, стверджують активісти за здорове харчування, якщо там що натуральне і є, то все хороше перекреслює барвник - «карамель», як вважають за краще називати його виробники. Однак від цієї карамелі в ньому - одна назва. Як пише британська газета The Daily Mail, це не ты солодощі, якы можна отримати в домашніх умовах, розтопивши цукор. Карамель для «Коли» отримують в результаті складної хімічної реакції між цукром, аміаком та сульфітами в умовах високого тиску і температури. В результаті цієї реакції в отриманому барвнику утворюються речовини, дуже шкідливі для людини. Як стверджує група активістів за здорове харчування, що базується у Вашингтоні, в американських лабораторіях вчені встановили, що ці речовини викликають рак легенів, печінки, рак щитовидної залози і лейкемію. При цьому небезпечна суміш у значній кількості була виявлена в п'яти різних продуктах компанії «Кока-Коли». Представники компанії на звинувачення не відповідають, також вони зберігають мовчання і з питання про те, чому вони відмовляються використовувати в «Колі» інший барвник, при варінні якого аміак не додають. Як пояснюють експерти, всы американські виробники використовують 4 типи штучної карамелі. При варінні перших двох використовують аміак. Саме на заборону такої карамелі у виробництві коли, пива і соєвого соусу наполягають провідні американські онкологи. В центрі харчового скандалу «Кока-Кола»з'являється далеко не в перший раз. Наприклад, всього кылька тижнів тому російські захисники прав споживачів зажадали через суд заборонити продаж «Кока-Коли Лайт» в Росії. На етикетці продукту не вказано наявність потенційно небезпечного для здоров'я замінника цукру - аспартама. Потрапляючи в організм, ця речовина утворює метиловий спирт, який перетворюється на формальдегід - канцероген, який веде до того ж раку. Але, як кажуть юристи, швидше за все , ніякої заборони на продаж продукту винесено не буде. Компанія просто поміняє етикетку, повністю зберігши свою дорогоцінну рецептуру виробництва "
|